Ο Y. N. Harari για τον Α΄ Πόλεμο του Οπίου

Το πιο διαβόητο παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις εκτελούσαν τις προσταγές του χρήματος ήταν ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου, ανάμεσα στη Βρετανία και την Κίνα (1840-1842).

yuvalΣτο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, η βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών και διάφοροι βρετανοί επιχειρηματίες έφτιαξαν περιουσίες εξάγοντας ναρκωτικά, ιδίως όπιο, στην Κίνα. Εκατομμύρια Κινέζοι εθίστηκαν, γεγονός που εξασθένισε τη χώρα οικονομικά και κοινωνικά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1830, η κινεζική κυβέρνηση απαγόρευσε τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αλλά οι βρετανοί έμποροι απλώς αγνόησαν τη νομοθεσία. Οι κινεζικές Αρχές άρχισαν να κατάσχουν και να καταστρέφουν φορτία ναρκωτικών. Τα καρτέλ των ναρκωτικών είχαν στενές σχέσεις με το Γουεστμίνστερ και την Ντάουνινγκ Στριτ –πολλοί βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης είχαν μάλιστα μετοχές σε εταιρείες ναρκωτικών– κι έτσι πίεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

inv-F6901

ANONIMO – FUMATORI DI OPPIO CINESI, [Cina, 1890]
Albumina, formato carte de visite Trieste, Civici Musei di Storia ed Arte, Fototeca, inv., inv F6901

Το 1840, η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στην Κίνα, στο όνομα του «ελεύθερου εμπορίου». Ήταν περίπατος. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση των Κινέζων δεν μπορούσε να τα βάλει με τα νέα θαυμαστά όπλα της Βρετανίας –ατμόπλοια, βαρύ πυροβολικό, ρουκέτες και επαναληπτικά ντουφέκια. Σύμφωνα με τη συνθήκη ειρήνης που ακολούθησε, η Κίνα συμφωνούσε να μην περιορίσει τις δραστηριότητες των βρετανών εμπόρων ναρκωτικών και να τους αποζημιώσει για τις ζημίες που είχαν υποστεί από την κινεζική αστυνομία. Επιπλέον, οι Βρετανοί απαίτησαν και πήραν τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ, το οποίο άρχισαν να χρησιμοποιούν σαν ασφαλή βάση για το εμπόριο ναρκωτικών (το Χονγκ Κονγκ παρέμεινε σε βρετανικά χέρια μέχρι το 1997). Στα τέλη του 19ου αιώνα, περίπου 40 εκατομμύρια Κινέζοι, το ένα δέκατο του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ήταν εθισμένοι στο όπιο.

(Yuval Noah Harari, Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου, μτφρ. Μ. Λαλιώτης, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015, σ. 335.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: