Με Ίντερνετ στις εξετάσεις

Στις 5 Νοεμβρίου 2009 ο Χρήστος Μιχαηλίδης έγραψε στην τελευταία σελίδα της Ελευθεροτυπίας:

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Μπρέβι, μερικά χιλιόμετρα νότια της Κοπεγχάγης, είναι ένα από τα 14 σχολεία της Δανίας που δοκιμάζουν, πιλοτικά, ένα καινούργιο σύστημα στις τάξεις τους.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά επιτρέπεται σε μαθητές και μαθήτριες της τελευταίας τάξης του σχολείου να χρησιμοποιούν και το Διαδίκτυο στις εξετάσεις τους. Μπορούν να μπουν σε οποιοδήποτε site, συμπεριλαμβανομένου και του Facebook, αλλά δεν μπορεί ο ένας να επικοινωνήσει με τον άλλον, και βεβαίως δεν επιτρέπεται να έχει οποιαδήποτε έξωθεν βοήθεια – εάν πιαστεί να κάνει κάτι τέτοιο, αμέσως μηδενίζεται το γραπτό του.

Η Σάνε Ίντε Σμιτ, καθηγήτρια στο Γυμνάσιο Μπρέβι, δηλώνει ότι δεν τους ανησυχεί αυτό το ενδεχόμενο, αφού μέχρι στιγμής στο σχολείο όπου εργάζεται, όπως άλλωστε και σε όλα τα σχολεία της Δανίας, δεν θυμάται ούτε μία φορά να έχει συλληφθεί μαθητής ή μαθήτρια να κλέβει. Πέραν αυτού, όμως,οι καθηγητές λένε πως από τη φύση τους τα θέματα των εξετάσεων είναι τέτοια που, και να θέλει κάποιος, είναι δύσκολο να κλέψει.

Στα διαγωνίσματα των δανέζικων σχολείων δοκιμάζονται η κρίση των μαθητών, η ικανότητά τους να κατανοήσουν ένα θέμα και να το αναπτύξουν βάσει των γνώσεων που έχουν. Σε κανένα διαγώνισμα δεν θα τους ζητηθεί να αποστηθίσουν μια ημερομηνία ή, ακόμη και στα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία, να θυμηθούν έναν τύπο, μια εξίσωση, μια συγκεκριμένη τιμή κ.λπ. «Δοκιμάζουμε την ικανότητά τους να ερευνούν και να αναλύουν μια πληροφορία, ένα δεδομένο», δήλωσε στο BBC World η κ. Σμιτ. Το υπουργείο Παιδείας, από τη μεριά του, εκφράζει την υπερηφάνειά του που η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα που επιτρέπει στους μαθητές και στις μαθήτριες στις εξετάσεις τους να έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ. «Οι εποχές αλλάζουν», είπε ο υπουργός Παιδείας Μπέρτελ Χααρντελ, «και δεν μπορούμε να μείνουμε στην εποχή της τυποποιημένης γνώσης και της διά της παπαγαλίας εξέτασης των μαθητών».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: